Ruta: Saps que.. > Historia de la Xocolata

Gluki, xocolaters i bomboners

Anunci
  • Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar la experiencia de navegación. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso. Información

Historia de la xocolata

QUETZACOALT,la divinitat del cacau, havia portat el preciós arbre del cacau als pobles d'Amèrica.

El primer poble que es coneix que cultiva el cacau d'una manera racional és el MAIA.

La civilització ASTECA estava profundament lligada al cacau. Per a ells no era només un aliment, sinó que també era la seva moneda. Consumien el cacau com una beguda, anomenada TXOCOLAT, de gust molt fort, amarg i picant per l'addició d'espècies.

El cacau arriba a Europa quan l'any 1519 el rei asteca MOCTEZUMA ofereix a Hernán Cortés un carregament de cacau, el tresor més valuós que podia oferir-li. Per als asteques, el cacau era molt més valuós que l'or.

Les tropes espanyoles a Amèrica el comencen a consumir perquè els dóna molta energia, però aprenen a suavitzar-lo amb mel i sucre.

Els religiosos assentats a Amèrica es dediquen a perfeccionar-lo tot afegint-hi sucre, canyella, vainilla i altres aromes. N'envien la fórmula a Espanya i esdevé un producte molt valuós, ja que es considera un excel·lent medicament i un gran plaer. Es grava amb forts impostos, per la qual cosa solament és consumit per una elit.

Arriba a França pel casament d'Anna d'Àustria, infanta espanyola filla de Felip III, amb Lluis XIII, rei de França.

Anna d'Àustria era una gran amant de la xocolata i porta el costum de prendre'l a la cort francesa. Aquest fet es pot considerar com l'inici de la seva introducció a Europa.

El primer cop que arriba al poble és l'any 1659 amb l'obertura d'una xocolateria a París, gràcies a un permís concedit pel rei francès en exclusiva al seu propietari.

L'any 1777 la producció de xocolata s'industrialitza. Anteriorment, l’elaboració de xocolata havia estat artesanal i exclusiva. La primera producció mecànica té lloc a Barcelona. És en aquest moment que neixen les primeres grans indústries xocolateres suïsses i franceses.

El 1875 neix a Suïssa la primera xocolata amb llet.

Actualment la xocolata és molt apreciada arreu del món. Les grans indústries xocolateres conviuen amb petits productors que han fet ressorgir el seu origen artesanal i exclusiu, però, sortosament, a l'abast de tothom.

 
Anunci